måndag 31 oktober 2011

Samtal vid middagen

Idag vid middagen pratade vi i familjen om schack. Nu när alfapet moderniserats i form av wordfeud borde väl ändå även schack-reglerna få en översyn kan man tycka. Vi lever faktist i ett samhälle som strävar efter jämlikhet och det borde gå att applicera även på schack, eller hur? Alltså kom vi fram till detta:

Drottningen får springa omkring på planen hur som helst men kungen får bara ta ett ynka steg i taget. Är det rättvist? Nä, lika rättigheter åt alla, frihet åt kungen! Låt honom få knata omkring som han vill. Och i jämlikhetens namn kan både kungen och drottningen bli schack matt. Självklart delar de också lika på VAB-dagarna, drottningen tar förmiddagen och kungen eftermiddagen, rätt ska vara rätt. Dessutom vill vi ha ett genus-neutralt samhälle där män och kvinnor kan vara både kungar och drottningar. Och varför nöja sig med en av varje? Nej, låt alla som vill få vara kung eller drottning. Alla ska vara nöjda och glada!

Sen har vi det där med religionsfrihet, vi vill ju inte stöta oss med varken muslimer eller andra. Därför byter vi utseende på kungen som får 6 armar, buddha-mage och är uppspikad på ett kors med en halvmåne ovanför huvudet. Och tänk på agnostikerna, även de ska kunna spela schack: "Jag förnekar inte att det är schack matt, men jag bekräftar det inte heller...."

Djurvänner är vi allihopa så hästarna blir fridlysta och utsedda till nationalsymboler. Nåde den som slår en häst! En bonde kan därför välja att bli häst om han lyckas ta sig till andra sidan spelplanen. Bönder har också rätt att leva. På tal om bönder... De blir så inspirerade av kungarnas och drottningarnas jämlikhet att de kontaktar facket som ser till att de bara behöver arbeta måndag-fredag kl. 8-17. Utom den stackarn som har helgjour, förstås, som får gå ett halvt steg i taget pga underbemanning. Och eftersom spelet har funnits ganska länge vid det här laget är åtminstone ett av de två tornen k-märkt numera och får därmed inte bli taget. Självklart kan kungen ta skydd i det k-märkta tornet. Den nya tidens rokad :)

Men hur är det med löparna då? Jo, de får lämna regelbundna urinprov för att utesluta doping. Inget fusk här inte!

Spelet tar slut när kungarna gjort en wife-swap för att inse hur bra de egentligen haft det. Då sluter vi alla fred genom att ta varandras händer och gemensamt sjunga "we shall overcome...."


Tack både Gunnar och Emil för bästa middagen på länge :)


1 kommentar:

  1. Hej! jag hittade hit :)...ville bara skriva vad kul du är!!!...det visste jag ju att du var irl, men du kan verkligen svänga dig med orden. Nu ska jag följa dig...hackihälinen, som en finlänsk skidåkare!

    Therese från Umeå

    SvaraRadera